Vergoeding thuis opladen zakelijke elektrische auto werkgever

Vergoeding thuis opladen zakelijke elektrische auto

Advies aan werkgever en de leaserijder

Alles over de thuislaadvergoeding

Het thuis opladen van een zakelijke elektrische auto roept vaak vragen op over de thuislaadvergoeding, belastingregels en administratieve verplichtingen. De thuislaadvergoeding is simpelweg een vergoeding voor de stroom die de werknemer gebruikt om de zakelijke auto thuis op te laden. Maar hoe werkt de vergoeding voor de leaserijder én voor de werkgever? Hier leest u alles over de thuislaadvergoeding, inclusief voorbeelden voor een correcte verrekening.
Wagenpark advies aanvragen
Vrijblijvend advies aanvragen
Snel en deskundig advies van onze mobiliteitsexperts. Vraag een gesprek aan.

Wat is een thuislaadvergoeding?

Wanneer de werknemer een zakelijke elektrische auto thuis oplaadt, stijgt de energierekening door het extra stroomverbruik. De thuislaadvergoeding compenseert deze kosten. Vanaf 1 januari 2025 heeft de Belastingdienst hier nieuwe richtlijnen voor, waardoor deze vergoeding belastingvrij kan worden uitgekeerd. Werkgevers kunnen deze kosten op twee manieren vergoeden:

  1. Via een zakelijke transactie

  2. Op basis van werkelijke kosten 

Vergoeding via een zakelijke afspraak

De werkgever en werknemer kunnen ook een zakelijke afspraak maken. Hierbij sluiten zij een overeenkomst waarin staat tegen welk tarief de stroom wordt geleverd. Dit tarief moet marktconform zijn. Als dat zo is, blijft het buiten de loonsfeer en hoeft er geen belasting betaald te worden. Belangrijk is wel dat deze afspraken regelmatig worden herzien om te zorgen dat het tarief nog steeds marktconform is.

Vergoeding op basis van werkelijke kosten

Bij een vergoeding op basis van werkelijke kosten wordt er gekeken naar de daadwerkelijke kosten die uw leaserijder heeft gemaakt voor het opladen van de elektrische auto van de zaak. Dit kunnen bijvoorbeeld elektriciteitskosten of de afschrijving van zonnepanelen zijn.

Voor de elektriciteitskosten wordt het tarief gebruikt dat uw leaserijder met zijn energieleverancier heeft afgesproken. Als het gaat om de afschrijving van zonnepanelen, wordt er rekening gehouden met de hoeveelheid opgewekte zonnestroom die wordt gebruikt voor het opladen van de auto, de resterende levensduur van de zonnepanelen en de restwaarde van de zonnepanelen aan het einde van hun levensduur.

Thuis laden verrekenen voor de werkgever

Bij DutchLease werken we samen met laadpaalleveranciers waarbij het verbruik automatisch wordt bijgehouden en via een data-abonnement wordt afgerekend. Dit voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Als uw leaserijder ook een vergoeding wil voor de afschrijving van zonnepanelen, moet u deze kosten apart berekenen. U kunt deze vergoeding dan overmaken door middel van een losse declaratie. Het is van belang dat de vergoeding overeenkomt met de werkelijke kosten. Als dit niet het geval is, beschouwt de Belastingdienst dit als loon in natura en moet er belasting over worden betaald. Zorg er dus voor dat u alles goed afstemt met uw leaserijder.

Daarnaast staat de thuislaadvergoeding volledig los van de kosten die via de laadpas worden doorbelast. De thuislaadvergoeding is uitsluitend bedoeld om de verhoging van de energierekening van de leaserijder te compenseren.

Thuislaadvergoeding werkgever
Thuislaadvergoeding werkgever
Steeds meer leaserijders kiezen voor een elektrische auto. Wij begrijpen dat dit vragen kan oproepen over de vergoeding van thuislaadkosten. Daarom leggen wij graag uit waar u op kunt letten en wat de mogelijkheden zijn voor een thuislaadvergoeding.

Thuislaadvergoeding voor de leaserijder

Wanneer u een zakelijke elektrische auto via DutchLease rijdt en een thuislader via uw leasecontract heeft, kunt u de thuislaadvergoeding ontvangen door de volgende stappen te volgen:

Heeft u een nieuw energiecontract? Pas het tarief dan direct aan in de online omgeving van uw laadpaalleverancier. Heeft u problemen met het aanvragen van de thuislaadvergoeding? Neem dan contact op met uw laadpaalleverancier. Zij helpen u graag!

Vergoeding thuis opladen zakelijke elektrische auto
Thuislaadvergoeding leaserijder
U rijdt een zakelijke elektrische leaseauto én u heeft een laadpaal via DutchLease in uw leasecontract. Dan komt u in aanmerking voor een thuislaadvergoeding via uw werkgever. Maar hoe werkt dit precies en hoe vraagt u de thuislaadvergoeding aan? Wij helpen u op weg.

Zakelijke elektrische auto thuis opladen en de vergoeding

Bij DutchLease ondersteunen we u bij de installatie en het beheer van een zakelijke laadpaal thuis. Met slimme oplossingen zoals automatische registratie en verrekening voldoet u moeiteloos aan de eisen van de Belastingdienst.

Heeft u vragen over de vergoeding voor het thuis opladen van een zakelijke auto? Neem contact met ons op voor advies op maat en ontdek hoe wij het laden eenvoudig en voordelig maken!

Mijn DutchLease
Dé app voor uw leaseauto: Mijn DutchLease
Alles snel en eenvoudig geregeld via de app