Werkgebonden personenmobiliteit (WPM) en CO2 registratieplicht

Ineens kunnen er termen als CO2 registratieplicht en Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) op uw bordje belanden als wagenparkbeheerder, financieelmedewerker of HR-manager. Wat gebeurt er precies na 1 juli, wat moet er allemaal geregeld worden bij de CO2 registratieplicht en wie kan u hierbij helpen? Lees het hier!
Geschreven door Pasquinel Hatumena
2-7-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena, Leaseadviseur
2-7-2024 | Leesduur 5 min
DutchLease - Bidirectioneel laden

 

Werkgebonden personenmobiliteit: moet u daar iets mee?

CO2 registratieplicht en Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) zijn termen die ineens op uw bordje kunnen belanden als wagenparkbeheerder, financieelmedewerker of HR-manager. Maar wat gebeurt er precies na 1 juli? Wat moet er allemaal geregeld worden bij de CO2 registratieplicht en wie kan u hierbij helpen? We zetten het hieronder voor u uiteen.

Voor wie geldt de CO2-registratie werkgebonden personenmobiliteit?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de CO2 registratieplicht alleen geldt voor bedrijven met meer dan 100 medewerkers. Heeft uw bedrijf minder dan 100 medewerkers, dan bent u momenteel vrijgesteld van de verplichting om zakelijke kilometers te rapporteren. Wilt u een duurzaamheidsslag maken, dan kan de rapportage u helpen inzicht te krijgen in waar winst te behalen is op het gebied van mobiliteit.

Heeft uw bedrijf wel meer dan 100 medewerkers, dan bent u vanaf 1 juli verplicht om te rapporteren over alle vervoersbewegingen binnen uw bedrijf. Deze verplichting komt voort uit het Klimaatakkoord. Tegen 2030 moet er ruim anderhalve megaton aan CO2 bespaard zijn voor alle zakelijke vervoersbewegingen. Door te rapporteren, wordt inzichtelijk waar besparingen gerealiseerd kunnen worden.

Waar te beginnen?

Ons advies is om eerst met de HR-afdeling te overleggen. Hoe wordt momenteel alle vervoer inzichtelijk gemaakt? Hoe worden zakelijke ritten gedeclareerd als dit niet met een leaseauto gebeurt? Vaak wordt er al gewerkt met een ERP-systeem om zaken vast te leggen. Binnen dit systeem kunt u de vervoersbewegingen goed registreren.

Misschien werkt u samen met een facturatiebedrijf dat alle vervoersbewegingen voor u bijhoudt. Met deze bedrijven kunt u afspraken maken om beter inzicht te krijgen in de soorten vervoer die worden gebruikt. Benader ook uw leasemaatschappij om kilometerstanden op te vragen. Bij DutchLease werken wij bijvoorbeeld met Fleetinformatie, waar u alle informatie over leaseauto’s kunt terugvinden. Hiermee helpen wij u om een goed inzicht te krijgen in de gereden kilometers van de zakelijke leaseauto's.

Voor woon-werkverkeer kunt u dit op twee manieren aanpakken. U kunt rittenregistratie gebruiken, wat inspanning van de werknemer vereist omdat zij alles via een app of declaraties moeten doorgeven. Het eenvoudigst is om een enquête te houden waarin medewerkers aangeven hoeveel dagen per week ze gemiddeld naar kantoor komen. Op basis daarvan kunt u een schatting maken. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk medewerkers de enquête invullen om een representatief beeld te krijgen.

Voorbeeld overzicht CO2-registratie werkgebonden personenmobiliteit

Bent u als werkgever verplicht om de CO2-registratie werkgebonden personenmobiliteit te registreren? Dan moet u de totale registratie over 2024 uiterlijk op 30 juni 2025 indienen. Het is nog niet vereist om de reisbewegingen per individuele werknemer bij te houden. Wel dient de rapportage onderscheid te maken in de manier waarop de vervoersmiddelen worden ingezet. Hierbij worden de volgende vier categorieën onderscheiden:

• Zakelijke lease of eigen wagenpark
• Zakelijke mobiliteitsdiensten
• Zakelijke declaraties
• Woon-werkverkeer

Een voorbeeld van de CO2-registratie van uw bedrijf:

registratie CO2 werkgebonden personenmobiliteit

Advies over CO2-registratie

Als werkgever heeft u de nodige taken om alles goed te regelen rondom de CO2 registratieplicht. Zorg ervoor dat u precies weet wat uw bedrijf al doet en waar u nog hulp bij nodig heeft. Bij DutchLease helpen wij u graag om alles op de juiste manier inzichtelijk te krijgen. In 2025 moet u namelijk rapporteren over 2024. U kunt zelf kiezen of deze rapportage over het hele jaar of alleen over het laatste halfjaar gaat. Door deze stappen te volgen, zorgt u ervoor dat uw bedrijf voldoet aan de CO2 registratieplicht en tegelijkertijd bijdraagt aan de duurzaamheid.

Vraag advies aan 

Auto nieuws
Geschreven door Pasquinel Hatumena
2-7-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door Pasquinel Hatumena | Leaseadviseur @ DutchLease
2-7-2024
Lees meer over:
Delen