Elektrische bestelbus met grootste actieradius: van klein tot groot

Elektrische vs. diesel bestelbus
De nieuwprijs van een volledig elektrische bestelbus ligt iets hoger dan die van een vergelijkbare dieselbus. Echter, sinds 1 januari is ook de aanschafprijs van dieselbussen gestegen door de bpm-heffing op bedrijfsauto's met een verbrandingsmotor. Hierdoor is het prijsverschil tussen een elektrische en een dieselbestelbus kleiner geworden.
Eenmaal in gebruik kosten elektrische bestelbussen minder, vooral wanneer uw werkgever beschikt over eigen laadpalen. Bij snelladen langs de weg lopen de energiekosten snel op. Een ander kostenvoordeel van elektrisch rijden: er is veel minder onderhoud nodig. Daarbij is het goed voor het milieu én worden zelfs recente diesels de komende jaren in steeds meer binnensteden geweerd vanwege de milieuzones.
Elektrische bestelbus met de beste actieradius
Wat voor u de ideale bestelbus is, hangt sterk af van uw werkzaamheden. Is een compacte bus voldoende, of zijn er grote volumes nodig? Worden er per dag flinke afstanden afgelegd? Rijdt u veel in de stad en vooral korte stukjes? Moet u af en toe een flinke aanhanger trekken? Ook dat laatste is met elektrische bestelbussen geen probleem meer.
De nieuwe generatie heeft een flink trekgewicht, van 1.000 tot wel 2.500 kg. Met het trekken van zware aanhangers gaat de actieradius wel wat omlaag. Bij onderstaande opgaven van de actieradius is het belangrijk te bedenken dat het gaat om een WLTP-norm. Dat maakt de cijfers goed vergelijkbaar, maar in de praktijk ligt de actieradius vaak iets lager. De actieradius wordt ook beïnvloed door weersomstandigheden en rijgedrag.
Compacte elektrische bestelbus met grote actieradius
De compacte elektrische bestelbus biedt vele mogelijkheden. Zowel in de stad als daarbuiten zijn het echte alleskunners. De verlengde versies bieden echt een zee aan ruimte!
1. Renault e-Kangoo
De elektrische Renault Kangoo zien we steeds vaker, met zijn actieradius tot 314 km, een laadvermogen tot 800 kg en een trekgewicht tot 1.500 kg. De normale versie heeft geen B-stijl tussen het voorportier en de schuifdeur, wat leidt tot een goed toegankelijke laadruimte. De verlengde versie heeft een inhoud van 4,9 m3.


2. Opel Combo Electric
Deze populaire bestelwagen van Opel is er ook in een volledig elektrische versie. De Combo heeft een scherpe prijs en een flinke actieradius van 343 km. Zeer recent werd het laadvermogen verhoogd tot 1.000 kg en daarmee wordt de Combo nog aantrekkelijker. Ook hier zijn twee lengtes leverbaar.
Middelgrote elektrische bestelbus met grote actieradius
Wie wat grotere ladingen heeft kiest voor een middelgrote elektrische bestelbus. Het aanbod wordt snel groter en dat geldt gelukkig ook voor de actieradius. Vaak zijn er twee verschillende batterijen leverbaar: de door ons genoemde actieradius geldt voor de zwaardere (en duurdere) batterij.
1. Volkswagen ID.Buzz
In korte tijd veroverde de Volkswagen ID.Buzz een stevige marktpositie. Een opvallend design (vorig jaar vernieuwd) en uitstekende specificaties maken hem populair. Met de actieradius tot 487 km in de verlengde uitvoering kom je heel ver. Topper is de snelle GTX-uitvoering met 4WD en 1.600 kg trekgewicht. Benieuwd naar de ID.Buzz met zakelijke lease? Bekijk de ID.Buzz.


2. Toyota Proace Electric
De elektrische Proace zie je niet zo heel veel en dat is eigenlijk niet terecht. De prijs is goed en de actieradius met 350 km niet slecht. De betrouwbaarheid is uitstekend, zoals we gewend zijn van Toyota. Er zijn diverse versies, waaronder bussen met 1.275 kg laadvermogen. De langste versie gaat tot 6,6 m3 laadruimte en dat is enorm!
Grote elektrische bestelbus met grote actieradius
De grote bestelbussen zie je overal: bij koeriersdiensten, lichte vracht, maar ook voor personenvervoer en campers. Ze zijn er nu ook elektrisch, vaak met een grotere actieradius. De enige beperking is eigenlijk nog de grens van 3.500 kg maximum massa. Dit betekent dat je óf op een grotere batterij moet inleveren, óf minder laadvermogen hebt.
Gelukkig is er een gedoogregeling waardoor bestuurders met een B-rijbewijs nog steeds een elektrische bestelbus tot 4.250 kg mogen besturen. Dit maakt het mogelijk om het extra gewicht van de batterij te compenseren zonder in te boeten op laadvermogen. Daarnaast mag er een aanhanger van maximaal 750 kg worden getrokken, wat extra flexibiliteit biedt.
1. Renault Master E-tech
Van of the Year 2025 en dat is volkomen terecht. De elektrische Master heeft met de 87 kWh batterij een actieradius van 460 km en dan is er eigenlijk geen reden meer om een diesel te kopen. Er zijn weer diverse uitvoeringen, waaronder versies met 1.600 kg laadgewicht en zelfs een ongekend trekgewicht van 2,5 ton. Maar nogmaals: dat varieert per uitvoering. Bekijk de Renault Master E-tech.


2. Mercedes-Benz eSprinter
Met de zwaarste batterij heeft de eSprinter een actieradius van 445 km. Het trekgewicht is 2.000 kg en het laadvermogen 980 kg. Voor alles is het een echte Mercedes, met veel comfort, AI-toepassingen en systemen die de chauffeur ondersteunen. Het laadvolume is enorm en loopt op tot 14 m3. Bekijk hier de Mercedes-Benz eSprinter.
Elektrische bestelbus leasen?
Welke elektrische bestelbus met grootste actieradius u ook kiest, u kunt hem zakelijk leasen via DutchLease. Meer weten? Neem dan contact op met onze leaseadviseurs. Zij kennen alle modellen en helpen u graag verder.
Bekijk aanbod bedrijfswagens